Атмосферата между държавите-членки често е била напрегната с наближаването на

...
 Атмосферата между държавите-членки често е била напрегната с наближаването на
Коментари Харесай

Историята на Г-7

 Атмосферата сред държавите-членки постоянно е била напрегната с наближаването на срещата на върха, която се провежда в страната, която е ротационен ръководител сега. Досега обаче срещите постоянно са завършвали с обща декларация, позволяваща да се избави фасадата.
Тази година срещата също стартира напрегнато, поради новите митнически цени, наложени от Доналд Тръмп.

Освен това американският президент изиска Русия да бъде интегрирана още веднъж, откакто беше член на групата в интервала 1998-2014 година, само че бе изключена поради анексирането на Крим. Вашингтон обаче бързо даде заден ход, след отхвърли на Европейския съюз.

 

Икономиката преди всичко

 

Първата среща е извършена в Рамбуйе, Франция, през 1975 година, след първия петролен потрес.

Шест страни (Франция, Англия, Германия, Италия, Япония и САЩ) вземат участие в тази първа Г-6, а през 1976 година се причислява Канада и по този начин форматът става Г-7.

Инициативата е на френския президент Валери Жискар д`Естен, който предлага да се придвижи на равнище водачи нормалната среща на финансовите министри, които се събират, с цел да разискват горещите валутни въпроси.

 

От Г-7 към Г-8

 

През 80-те година напрежението в връзките Изток - Запад ще придаде по-голяма политическа багра на срещите. 

Така срещата на върха в Уилямсбърг през 1983 година за първи път приема декларация за сигурността на Европа. Текстът, който поддържа политиката на американския президент Роналд Рейгън по отношение на Москва, е признат макар запасите на френския държавен глава Франсоа Митеран.

Разпадането на Съветския съюз в края на 1991 година изцяло ще промени картината. Русия, която единствено е поканена през 1992 година, взе участие за първи път през 1998 година в срещата на върха на групата, която към този момент е наречена Г-8.

 

Оспорван клуб

 

От 1999 година, в интервал на последващи една след друга финансови рецесии, Г-8 е упреквана, че е единствено " клуб на богатите ".

Тогава великите сили се срещат с бързоразвиващите се стопански системи в нова настройка, Г-20, в опит да разрешат или предотвратят тези рецесии.

През 2001 година срещата на върха в Генуа, Италия, е белязана от яростни демонстрации на деятели антиглобалисти, които довеждат до гибелта на един човек. Протестиращите оспорват полезността и легитимността на Г-8 и желаят дългът на бедните страни да бъде анулиран.

Други срещи на върха също ще провокират демонстрации, само че ще бъдат извършени под строгото наблюдаване на полицията.

 

Путин и Тръмп

 

През 2014 година Русия на Владимир Путин е отстранена от Г-8, след анексирането на украинския полуостров Крим и последвалите наказания против Москва. Срещата на върха на Г-8, планувана същата година в Русия, е анулирана, а Г-8 става още веднъж Г-7.

През 2017 година единството на Г-7 е нарушено по въпроса за климата, по време на първата среща с Доналд Тръмп в Сицилия. Няколко дни по-късно американският президент реши да се отдръпна от Парижкото съглашение за климата.

 
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР